Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

4 fif: Køb de rigtige lygter!

Sommertiden er forbi for denne gang, og det betyder, at ure og havemøbler skal stilles tilbage - og cykellygterne skal frem. Her får du en lynguide til køb af lygter.

  • 1. Køb lygter i god tid

    Vi kender det alle sammen. Efter en lang lys sommer står man ved sin cykel en aften og opdager, at det er mørkt. Helt mørkt. Uden lygter. Efter lukketid. Så det helt basale råd er: Køb cykellygter før du får brug for dem. Fx nu.

  • 2. Skriv ned, hvad du har brug for

    Der er mange slags lygter på markedet. Lav en liste over dine behov: Skal lygterne kun sørge for, at du er synlig? Eller skal forlygten også lyse vejen op når du fx cykler på mørke skovstier? Husker du lygterne, eller skal de skrues fast? Vil du gerne kunne lader dine lygter op - eller hellere skifte batterier? Eller måske er fastmonterede navdynamo- eller magnetlygter mere dig?

  • 3. Tal med en fagmand

    Gå ind til en god cykelhandler og fortæl om dine overvejelser. Det er her, du får kvalificeret vejledning og kan få svar på dine spørgsmål. Og kræver det lidt snilde at montere lygterne, kan cykelhandleren også hjælpe med det.

  • 4. Tjek at lygterne er lovlige

    Ifølge loven skal lygter kunne ses på 300 meters afstand – og nye batterilygter skal kunne lyse lovligt i mindst fem timer. Tjek før du køber, at lygterne er mærket med brugstid/runtime og et timetal på mindst fem. Styr udenom de allermindste cykellygter med små batterier - du risikerer, at lygterne løber tør for strøm på cykelturen. Det betyder, at du bliver svær at se i mørket - og det kan også koste en ærgerlig bødestraf på 700 kr.

    Læs mere om lygtereglerne på cyklistforbundet.dk

Læs også

Det siger loven om reflekser

Reflekser er næsten lige så vigtige som lygter, men det tænker mange ikke over. I loven er der meget præcise krav til hvilke reflekser, der skal sidde hvor på cyklen. Bliv klogere på reflekser her.

Læs mere

Sådan kommer du i gang med vintercykling

Det kræver blot lidt planlægning og en smule øvelse at bliver en sej vintercyklist – og alle kan lære det. Her fortæller MTB-instruktør og cykelbud Trine Kvist Willumsen, hvordan du kommer i gang.

Læs mere

God kørestil i regnvejr

Når vejret er surt, bli’r mennesker også sure, og det gavner ingen i trafikken. Her får du 5 tip til smil og god stil på en sjaskvåd cykeltur.

Læs her