Your browser has not requested "Danish" as a preferred language, we have some of our content available in English, would you prefer to see English where available?

Yes, please / No, thank you

Slotsridderne fra Grænselandet består af (fra venstre) Ivan, Per, Heidi T, Janne (holdkaptajn), Stig, Mette og Heidi J, som i dagens anledning har skiftet cykeltricot ud med ridderrustning.


Tør du dyste mod Slotsridderne fra grænselandet'?

Coronasituationen fik ikke hittepåsomheden ned med nakken hos VI CYKLER TIL ARBEJDE- deltagerne, da der skulle findes på holdnavne til årets særlige opvarmningskampagne i juni. Særligt ét hold vakte vores nysgerrighed, for hvad - og hvem - gemmer sig egentlig bag 'Slotsridderne fra Grænselandet'?

Well, svaret er såmænd Landbrugsstyrelsens afdeling på Als. Da flere offentlige arbejdspladser blev udflyttet fra København for nogle år siden, rykkede en del af medarbejderne i Landbrugsstyrelsen til Augustenborg på Als, nærmere bestemt Augustenborg Slot.

  • Ja, det lyder fornemt, og det er det da også. Faktisk blev de kåret til Danmarks smukkeste arbejdsplads sidste år. Vi har talt med to af deltagerne på cykelholdet, Janne Øe og Heidi Jensen, som begge er flittige cyklister. I år er de også med i den særlige opvarmningskampagne, og det er de faktiske enige om, er en rigtig god ide. Det giver god tid til at komme i form og varme op til efterårets "rigtige" cykelkampagne, og måske endda få skabt nogle gode cykelvaner for kollegerne.

De fleste af os cykler normalt også uden for kampagnen, men vi har fået et par stykker med, som ikke plejer at cykle. Jeg er jo selv importeret fra København og er vant til at cykle på arbejde, så for mig er det helt naturligt, men afstandene er selvfølgelig lidt større herovre. Vi har for eksempel Per, der bor på Fyn, han cykler fra færgen til Augustenborg. Det er vist ti kilometer hver vej.

Cykle, det skal jeg

Styrelsen flyttede til de smukke rammer for tre år siden, og de har deltaget med hold i kampagnen i alle tre år. I år er det Janne, der har holdkaptajnkasketten på, mens det i de to første år var Heidi, der havde det ærefulde hverv, og hun forklarer det lidt spøjse navn.

- Vi arbejder jo på et slot, intet mindre, og slottet ligger på Als i Sønderjylland, altså tæt på grænsen, og ja så var navnet jo ligesom født. Vi er dem der kæmper for landmændene, så de får deres støtte, og så er vi jo stolte sønderjyder. Nogle er importerede, andre indfødte.

Der arbejder omkring 400 på slottet, og der er flere hold med i VI CYKLER TIL ARBEJDE, fortæller Janne.

- På vores eget hold er vi otte deltagere. De fleste af os cykler normalt også uden for kampagnen, men vi har fået et par stykker med, som ikke plejer at cykle. Jeg er jo selv importeret fra København og er vant til at cykle på arbejde, så for mig er det helt naturligt, men afstandene er selvfølgelig lidt større herovre. Vi har for eksempel Per, der bor på Fyn, han cykler fra færgen til Augustenborg. Det er vist ti kilometer hver vej.

Heidi kommer fra Gråsten, fortæller hun, og hun vandt faktisk en elcykel i kampagnen sidste år, hvor hun så begyndte at cykle hver dag. - Jeg cyklede en time hver vej, så det var i overkanten. Nu pønser jeg på at finde en anden løsning. Måske noget med kun at køre den ene vej sådan skiftevis. Men cykle, det skal jeg.

Hungrer efter at komme ud

Alle på arbejdspladsen har arbejdet hjemme fra de sidste måneder, og selv om de nu endelig kan møde på arbejde igen på slottet, har det været godt træls, bare at sidde hjemme.

For mig har det været lidt som et åndehul at komme ud og cykle her midt i corona'en, så jeg har faktisk taget mig både en morgentur og en aftentur, ligesom hvis jeg skulle have været på arbejde.

- Altså nu havde vi jo oprindeligt regnet med, at kampagnen var her i foråret, siger Janne. - Men så kom corona, og det betød jo at vi dels blev sendt på hjemmearbejde, og at kampagnen flyttede til efter sommeren. Men vi er med i opvarmningen til kampagnen, og for mig har det været lidt som et åndehul at komme ud og cykle her midt i corona'en, så jeg har faktisk taget mig både en morgentur og en aftentur, ligesom hvis jeg skulle have været på arbejde.

De er også begge enige om, at det var ret nemt at få kollegerne med i opvarmningskampagnen. - Faktisk har det næsten været nemmere at få rekrutteret til holdet i denne her coronatid, fordi alle bare hungrer efter at komme ud. Alene det at have holdet skaber en dejlig opmuntring til at komme afsted, fortæller Janne og tilføjer, at også her har de måtte ty til de elektroniske alternativer, for at finde måder at være sammen om kampagnen på.

- Vi har ikke nogen arrangementer på arbejdet omkring kampagnen her endnu, for vi har jo ikke har kunne mødes, men så har vi for eksempel lavet en messengergruppe, hvor vi hepper på hinanden, og fortæller hvor langt vi har cyklet og den slags. Og særligt blandt vores tre mandlige deltagere på holdet, har der alligevel ikke kunne undgås at gå konkurrenceånd i den.

Landbrugsstyrelsen i Augustenborg har adskillige hold med i kampagnen, og det er der ifølge Heidi flere gode grunde til.

- Det er vores arbejdsplads der betaler for, at vi kan deltage, det betyder nok noget, så det er trivselsudvalget, der har meldt os til. Derudover er der jo også flotte præmier og en god mulighed for at have noget sammen. Og, ja så skabte det unægtelig også ret god reklame, da jeg vandt elcyklen sidste år.

Wikifacts for den ekstra nysgerrige:

  • Slottet og byen er opkaldt efter hertuginde Augusta, og slottet gav navn til hertugslægten Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg, der ejede området i flere hundrede år. Slottet blev anvendt som psykiatrisk hospital fra 1932 til 2015 og tilhører i dag den danske stat.
  • 1. maj 2016 oprettede Landbrugsstyrelsen (dengang hed det dog NaturErhvervsstyrelsen) en ny afdeling på Augustenborg Slot med cirka 60 medarbejdere. Derefter begyndte flytningen af 390 arbejdspladser fra styrelsens afdeling i København til Augustenborg Slot.
  • Slottet er ikke tilgængeligt for offentligheden. Dog er der adgang til slotsparken, gårdspladsen og Augustenborg Slotskirke, der siden 1874 er sognekirke for Augustenborg, og et lille museum, der i tekst og billeder fortæller slottets og stedets historie.

Læs også

Team Rynkebæ - hvem er de?

Vandcyklerne, De Glade Cyklister og Team op ad bakke. Kreativiteten er stor blandt holdene i VI CYKLER TIL ARBEJDE. Nu sætter vi fokus på Team Rynkebæ, for hvad går det lige ud på?

Læs her

Godt pumpet!

Du kender det sikkert godt. Dækkene trænger til lidt luft, og så får de ellers med pumpen, til det synger i ringene. Her får du cykelmekanikerens bedste råd til den perfekte pumpning.

Læs mere

Cykling er godt for din krop og sjæl

Forskerne er enige: En cykeltur til arbejde har flere positive sidegevinster, end vi tænker over i det daglige.

Læs hvad forskerne har fundet ud af